Care-i treaba cu Ziua Îndrăgostiților – colaje editabile pentru îndrăgostiți

Dacă ești aici pentru freebees, le găsești aici- o selecție de colaje editabile în Canva.

Dragobete, Sfântul Valentin, Luna Iubirii, controversat… Dacă ai nevoie de o scurtă explicație legat de această sărbătoare citește în continuare. Fotografiile și unele colajele nu îmi aparțin.

Care-i treaba cu Ziua Îndrăgostiților

În primul rând, care e treaba cu Sfântul Valentin și 14 februarie? De ce se ține în februarie când în calendar e în 30 iulie? Ei bine, potrivit ProTv, citez:

”În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.”

Așa, deci Valentinul nostru a fost un preot rebel care a continuat să oficieze căsătorii cu toate că au fost ilegale în perioada respectivă. El fusese condamnat la moarte pentru asta, ziua în care a murit, adică a devenit martirul iubirii a fost 14 februarie. 

Evident, asta nu este de ajuns pentru oameni să sărbătorească iubirea (care încă nu este liberă btw, nu s-au schimbat multe). A mai apărut un detaliu romantic despre Valentin. Mai precis că s-a îndrăgostit de fiica temnicerului (sper că a fost majoră). Înainte de moarte i-a lăsat o scrisoare semnată ”de la Valentinul tău”, sau ceva de genu.

Deci, sărbătorit de la începutul secolului 5 (peste 1500 ani khm khm), un martir care și-a dat viața pentru ceva în care a crezut. Poate făcea un ban din asta, fiind ilegal… Nu știm nimic despre sinceritatea gestului, a trecut așa mult timp că nu mai avem surse credibile… Bun. Te-ai lămurit. 

Și Dragobete?

Primul articol pe care am dat click a fost plin cu obiceiuri de Dragobete, atâtea prostii încât am ieșit și am căutat alt articol. După câteva clicuri am aflat că Dragobete era, potrivit Historia:

”La cumpăna dintre anotimpuri, atunci când pământul începe să se încălzească, dar încă mai sunt petice de zăpadă, când ziua devine mai lungă și frigul mai domol, românii sărbătoresc iubirea. Așa au ales ei să întâmpine primăvara – cu iubire. Iar aceasta e povestea Dragobetelui.

Se spune că Dragobete era un tânăr focos și chipeș, care mergea prin sate și învăța mândrele și flăcăii tainele dragostei. Umblă vorba că acest tânăr ar fi fost chiar băiatul babei Dochia, cea cu nouă cojoace.

În vechile legende se spune aşa: cea de-a 24 zi a lui Făurar era începutul anului agricol și, în ziua aceasta anume, Dragobete oficia nunta tuturor animalelor.

Iar fetele și băieții îndrăgostiți se întâlneau şi ei tot pe 24 februarie pentru ca povestea lor de dragoste să țină tot anul, precum a necuvântătoarelor. La greci, tânărul purta numele de Eros, iar la romani, Cupidon.”

Whut? Deci Dragobete e… ziua Cupidonului… sărbătorim… Cuceritorii.

Am mai citit că băieții nu au voie să supere fetele în ziua asta… Să avem grijă. Deci e ca a doua zi a Paștelui doar mai devreme. 

De ce scriu totuși acest articol și ce legătură are cu colaje?

Aha.

Deci poate nu era nevoie să știu ce dracu stă în spatele acestor dăți.

Poate era de ajuns să știu că e o zi desemnat pentru a sărbători iubirea.

Adică… sunt și alte ocazii de a sărbători iubirea… dar dacă tot e o zi desemnată… de ce să nu sărbătorim atunci când alții au propus și suntem bine mersi până la anul?

Și când spun ”a sărbători”, mă refer ”a aminti”. Dacă vrei tu să oferi cadou special de V-Day sau o mică atenție, its up on you, nu despre consumerism am venit să vorbesc.

Găsești colajele la Aici.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.


Posted

in

, ,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *