Your cart is currently empty!

Pașii legali pentru a deveni fotograf profesionist
Pașii legali pentru a deveni fotograf profesionist – studiu de caz pe buget 2024
Nu am reușit să ating detalii concrete în articolul meu anterior, așa că am detaliat aici, care sunt pașii pentru a îți face o afacere legală.
Citește și primul articol unde am atins alte 19 puncte pentru o afacere de succes.
Hai să trecem la treabă.
01.
Procesul de a face o firmă (PFA sau SRL) durează câteva zile.
Cod CAEN fotografie: 7420 – Activităti fotografice
Pentru asta ai nevoie de o diplomă de perfecționare în fotografie sau de 3 ani experienă legală. Citește articolul de mai sus, dacă nu ai încă diplomă.
Să îți faci o firmă te poți ocupa tu, online, pe site-ul ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului). Sunt multiple materiale explicative și la ei, și pe youtube.
Îți faci o semnătură digitală
E primul pas – pentru a te loga în SPV (spațiul privat virtual – de unde poți gestiona firma sau firmele) – citește mai mult în primul articol.
înființezi fiirma
Urmezi procesul de pe site – ul onrc sau apelezi la o firmă de contabilitate/aplicație care înființează firma în locul tău.
Să înființezi un PFA e gratuit, pentru SRL exista niște taxe.
Contabilitatea pentru PFA vei putea ține tu. Pentru SRL ai nevoie de contabil.
Dacă te sperie burocrația și ai nevoie de ajutor în înființarea PFA-ului (ce am ales și eu pentru început) – sunt deja multe firme de contabilitate care se ocupă asta.
Eu personal nu am vrut să mă stresez cu formulare și am apelat la o platformă online, SOLO.ro, unde m-am abonat pentru un an, să am acces la platforma de facturare + asistență în contabilitate și am înființat PFA-ul cu ajutorul lor, prin completarea unor chestonare și încărcarea unor documente)
Pentru mine mi-a surâs bine să am stabilitatea timp de un an, să știu că dacă am orice întrebare, să fiu ajutată.
Mai ales în primul an. Nu am regretat pentru niciun moment că m-am abonat, mai ales cu nebunia de e-factura, am reușit sa raman chill, cu încredere oarbă în niște oameni pe care nici nu îi cunosc dar care sunt o soluție la problema mea…
Dacă vrei să începi și tu o afacere cu SOLO, îți mulțumesc dacă te înregistrezi prin link-ul meu. Acest articol nu este direct sponsorizat dar dacă te înregistrezi cu link-ul meu voi primi și eu un mic procent ca semn de mulțumire.
02.
Alegi o platformă de facturare
Există și variante gratuite, există și opțiuni cu subscripție.
Personal, folosesc SOLO pentru facturare, prin platforma lor, dar am folosit și smartbill (primul an gratuit cu BT).
Ca și variantă gratuită este și Oblio de exemplu (dacă faci facturi puține) sau multe altele.
Subscripțiile la aceste platforme variează între 0 și câteva sute de lei/lună, în funcție de complexitatea opțiunilor
03.
Deschizi un cont bancar
Eu am optat la BT pentru că aveau oferta – Primul an gratuit. Apoi treci la un abonament în funcție de nevoile tale. Pentru o afacere pentru început cred că e o ofertă decentă. Am deschis contul online, prin video-call.
Până când nu am solicitat TVA-ul intracomunitar, nu am avut drumuri la ANAF. Trebuia să mă duc personal să ridic hârtiuța respectivă dar am avut noroc și toată lumea de la sediu (Arad) a fost amabil.
Dacă voi mai avea drumuri, revin și fac update la această postare! Transparența pe primul loc. not sponsored by anaf :))
Consideri sfaturile mele utile și vrei să contribui la menținerea acestui blog? Poți sprijini activitatea mea cu o cafeluță ☕ (buy me a coffee) – https://www.buymeacoffee.com/bymonicaszentes
Hai să vedem sume exacte, pentru un începător, în 2024

Din păcate, să ai o entitate leglă, te poate costa și dacă nu realizezi venituri semnificative (în momentul de față, în România ești obligat să plătești 10% pe profit și să îți plătești asigurarea de sănătate – CASS – pe tot anul, și dacă ai încasat doar 2000 ron tot anul. Sperăm că legile se vor ajusta și cei care au venituri mici sunt lăsate în pace…)
Dacă anticipezi că vei încasa sub 36.000 ron/an, potrivit pentru tine este un PFA în sistem real.
Taxele în cazul acesta sunt 10% din profit + 25% din 6 salarii minime pentru asigurarea ta de sănătate.
Undeva la 2000 RON e asigurarea în 2024.
Dacă încasezi semnificativ mai mult, asigurarea ta de sănatate va crește, chiar de 5x, adică poți să fi nevoit sa plătești aproape 10.000 ron pentru sănătate. + 10% pentru profit, trebuie să plătești și pentru casa de pensii. Doar dacă treci peste un plafon cu profit.
Trebuie verificat care e plafonul acum, aceste procente și sume se schimbă destul de frecvent. Dacă se mărește salarul minim, se măresc și taxele tale.
Daaaar doamne ajută să îți crească veniturile, mai ales dacă nu ai un alt venit pe lângă. Nu este nici asta un lucru rău. Înseamnă că te poți recalcula, dacă ai venituri prea mari pentru un PFA, te poți orienta către un SRL.
Taxa de 10% se calculează, la un PFA pe sistem real, pe profit – posibil să nu fie o sumă foarte mare.
Tot ce cheltui pentru firmă (in scopul desfasurarii activitatilor) se poate scade din totalul încasărilor.
Parțial sau integral, în funcție de sumă. Sumele mari se pot deduce doar un procent (de exemplu 25%) pe an. Deci … aparatura scumpă poate fi dedus doar in cativa ani. Dar sume sub 2500 ron pot fi deduse.
Aparatură, calculator, accesorii foto, office stuff, chiar și benzina sau cazarea în scopul desfășurării activităților.
Sunt multe de spus, pe pagina d Solo este un calculator de taxe și au și o listă de ce poți deduce în funcție de codul tău Caen. Not directly sponsored dar poți folosi link-ul meu!
Dacă vrei să începi și tu o afacere cu SOLO, îți mulțumesc dacă te înregistrezi prin link-ul meu. Acest articol nu este direct sponsorizat dar dacă te înregistrezi cu link-ul meu voi primi și eu un mic procent ca semn de mulțumire.
Înapoi la bani.
Tu, banii încasați din firmă ar fi bine să investești tot în firmă. Nu tot, dar minim 80%.
O parte din sumă îți va fi necesară să îți menții firma în viață: abonament bancă, abonament telefon, subscriptie program de facturare, contabilitate, dacă ai sediu/locație unde te desfășori, vei avea taxe aferente (nu e musai sa ai sediul în casa ta, sunt forme care găzduiesc alte firme – de exemplu Solo).
Știm cu toții că banii se duc dar e bine să fii conștient de limitări și posibilități.
Înapoi la încasări!
Dacă încasările tale devin mult mai mari, peste 24 de salarii minime/an și dorești + îți permiți să angajezi o persoană, potrivit este să ai un SRL.
Aici taxele diferă, plătești 1% pe dividente (profitul efectiv ce se împarte la final de an sau trimestru).
Ai acces limitat la bani, adică nu ai, sunt banii firmei.
Ai alte taxe la contabili, de obicei mai mari, ai un salariu + taxe aferente de plătit. E bine să îți permiți să oferi bonuri de masă, decontare transport și alte bonusuri pentru angajați. Sau pentru tine.
Probabil ai un sediu, chirie, impozite, gunoi și alte prostii – deci alte taxe. Alt articol. Sper să ne vedem în curând și cu acel articol!

DISCLAIMER!
Nu sunt contabilă sau expertă, informațiile efectiv se bazează pe propria mea experiență. Procentele sau regulile sunt destul de schimbătoare așa că trebuie să te informezii ce se potrivește exact pentru tine.
Ajută mult dacă de la început ai în vedere aspectele legale.
Contractele, facturile, termeni și condiții, GDPR, toate astea sunt reglementate destul de serios, aveți grijă să bifați toate aceste aspecte. (dacă vreți un articol mai detaliat despre asta, shoot me a msg)
Merci dacă ai citit până aici!
Ai alte întrebări? Hai să le discutăm în comentarii sau ne vedem pe instagram!
Succes! Monica



Ai nevoie de o agendă digitală ce poți personaliza și imprima când ai tu nevoie, fără să irosești paginile din agendă care nu vor fi completate sau fără să rămâi loc pentru că ai prea multe proiecte?
// meseria de fotograf / fotografie marketing / promovare offline / promovare fotografi / social media pentru fotografi //
Citește și alte articole
by
Comments
One response to “Pașii legali pentru a deveni fotograf profesionist”
[…] Pentru că această parte este destul de lungă, am mai făcut un studio de caz pe tema asta, în ac… […]
Leave a Reply