Primele postări pe Instagram – ghid social media

Bine te-am găsit!

Se spune că nu e ok să începi așa un articol sau o postare, dar tot așa am început. 

Există deja mai multe prototipuri pentru postarea perfectă (de exemplu headline de aprox 60 caractere, introducere,  H2 + H3-H5, propoziții scurte, fără paragraf lungi, postări aerate, nu sunt expert în domeniu dar dacă ești interesat de subiect în românește, dă-mi un semn).

Această postare probabil nu va fi una perfectă, dar mă străduiesc. 

Spre că ideile prezentate sunt valoroase și poți să le pui în aplicare chiar după ce le-ai citit!

Hai să vedem care sunt primele postări pe care ar trebui să le creezi pe un cont nou de instagram, fără vreo ordine anume.

Aceste postări sunt perfecte dacă vrei să faci un cont nou și vrei să o ții mai minimalist până când ai mai mulți urmăritori, sau dacă ai deja urmăritori, e un mod de a te prezenta periodic (sezonal, de exemplu) în fața audienței noi (sau a tuturor).

Fiecare postare e o tematică. Fiecare subiect poate să fie privit din diferite unghiuri, furnizând ceva nou de fiecare dată.

Nu trebuie să le postezi deodată, poate fi o serie de 2 luni, când în fiecare săptămână pui una dintre postări, sau chiar în fiecare zi. 

Formatul lor depinde de preferințe și de subiect. Eu nu îți recomand să faci un reel din absolut orice. Urăsc reelurile de genul. Așa că îți recomand să folosești ce este mai potrivit. Uneori va fi potrivit un reel sau uneori un stop-motion. Alte ori un carousel creativ. Sau o simplă fotografie cu o descriere. Lungă sau scurtă.

You can never go wrong with a simple photo and a deep caption.

Or a deep photo with a simple caption.

01. Prezintă-te, prezintă-ți afacerea

Cine ești, de unde ești, de ce faci ceea ce faci. Care e dece-ul tău. De ce ești pe piață, sau de ce ești încă pe piață. Cine te cunoaște? Pe unde ai umblat? Cum arată trecutul tău sau trecutul afacerii? De unde ai pornit? 

Sunt multe lucruri care pot fi povestite legat de acest subiect. 

Dacă nu prea îți place să povestești, poți opta la un carousel de fotografii cu un cuvânt cheie sau descriere scurtă pentru fiecare imagine.

Poți pune un mic montaj cu tine în timp ce lucrezi și câteva idei scurte despre tine. 

Sau o singură fotografie și o întreaga poveste în descriere. Poți pune trimitere către chat sau site-ul tău pentru mai multe informații sau pentru a legătura, trimitere către profilul tău pentru a vedea restul postărilor, sau poate ai ceva interesant în highlights. Toate astea se leagă. Folosește-le în avantajul tău.

02. Care este problema pe care o rezolvi? Sau care sunt problemele pe care le rezolvă produsele tale?

Care este serviciul tău? Cum ajuți omul de la A la B?

Se spune că sunt multe nivele a audienței în funcție de relația lor cu o problemă.

Pentru asta sunt făcute și gândite pâlniile de marketing (marketing funnel) – să abordeze cât mai multe subiecte și să atingă cât mai multe persoane care au treabă cu nișa lor.

Sunt unii care nu sunt conștienți exact de problema pe care o au. Au doar simptome sau simt că ar trebui să facă ceva, dar nu știu ce. Aceste persoane sunt dornice să afle informații noi despre problema lor sau despre produsele sau serviciile care rezolvă problema lor. Apoi aceste persoane pot deveni urmăritori fident (pentru suportul oferit în legătura problemei X) sau pot deveni clienți. Sau amândouă.

În cazul unei fotograf de familie, poți furniza sfaturi și informații despre alegerea locației, amenajarea decorului, alegerea îmbrăcămintelor, stilul de posing, pachete de cadou care conțin XYZ pentru 3 generații… tot felul. Pentru mirese aceste probleme arată diferit. Pentru un magazin de haine arată diferit. Pentru un psiholog arată diferit. Ce este comun este faptul că toți oferă o metodă de a rezolva o problemă. Dacă nu asta face, trebuie regândit dacă are loc pe piață.

03. Cum poți colabora cu mine

Sunt 2 categorii de ”clienți”: persoane care vor să cumpere doar după jumătate de an de research și cumpărători impulsivi.

Trebuie să încerci să îi servești pe amândouă. Persoanele care fac research sunt servite cel mai bine cu informații, tips and tricks, testimoniale, povești mai personale care reflectă ”de ce”- ul afacerii. Persoanele impulsivi le-ai câștigat prin promoții, fidelizare, un copywriting bun și ocazional oferte de nerefuzat. Clar, nu este o regulă. Există și suprapuneri. 

Aceste persoane vor să știe cum pot colabora cu tine care au luat decizia. Înceracă să ai un CTA (call to action) din care să reiese clar care este prodecura de lucru dar gândește-te și la cei care vor să știe tot înaine să te sune. Aceste persoane vor să cunoască procesul tău, experiențele altor persoane. 

Pregătește niște texte clare în care să răspunzi la întrebarea ”Cum poți colabora cu mine” și folosește în postările tale. Scrie articola mai detaliate pe blog sau în highlights. 

04. Arată expertiza ta – oferă trucuri și scurtături

Nu degeaba cele mai de succes pâlnii de vânzare sunt cele care oferă valoare gratuit. Clar că vrei acel e-book. Clar că vrei link la webinar gratuit. Însă nu e tot una de la cine primești invitația. 

Pentru asta trebuie să folosești rețelele sociale defapt, pentru a lăsa o amprentă cu expertiza ta. 

Dacă ai informații de oferit, oferă-le. Poți ajuta pe cineva sau poți convinge pe cineva să colaboreze cu tine. De pierdut oricum nu ai. De multe ori aceste trucuri și scurtături sunt doar un fir de iarbă pe o pajiște. 

05. Identifică clientul tău ideal sau grupurile de clienți

Am atins subiectul acesta deja. E bine să te adresezi oamenilor care sunt în nișa ta și sunt deja puși pe treabă. Aceste persoane, clienții ideali, sunt cei de la capătul îngust a pâlniei. Ei au nevoie să știe că serviciul tău sau produsul tăi este exact pentru ei și sunt gata să acționeze. 

Aceste postări pot arăta în multe feluri, de obicei nu este neapărat despre tine ci mai mult despre audiența. Sunt postări ”relatable”, adică postări cu care să rezoneze aceste persoane. În momentul în care rezonați, această persoană va reține numele tău sau numele afacerii. Va reține abordarea ta față de ea/el și problemele pe care le are. Te va pune pe lista de posibile colaborări. Va alege să colaboreze cu tine când ia decizia sau te va recomanda la alții.

06. Poziționează-te pe piață ca un ghid, oferă sfaturi

Am atins asta la punctul 4 dar nu este exact la fel, e un pic mai next level. 

Poziționarea te pe piață poate să însemne să vorbești despre colaboratori. Despre ce servicii folosești tu. Despre furnizori, dacă e cazul. 

Trebuie să faci clar pentru toată lumea că ai o viziune clară și amplă, nu ești doar un trecător în nișă ci ești chiar investit. 

07. Abordează un mit sau un concept care nu este clar pentru toată lumea

Abordarea unui mit este unul din cele mai puternice ”hook”-uri folosite în marketing.

Există un mit pentru tot. Uneori apar mituri pentru că lucrurile se schimbă, avansează. Ce a fost în trecut nu mai este valabil. Sau invers, oamenii forțează schimbare pe ceva care nu are nevoie.

Aceste mituri sunt și subiecte abordabile. Fiecare are o părere și de ce să nu atragi persoane (clienți) care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine. Sau din contra, să poți avea o conversație pe anumită temă și să ai ocazia să înveți despre o altă abordare validă. De ce nu. 

Dacă vrei să începi să lași o urmă digitală, ai grijă să reflecte cine ești și cu ce valori te identifici.

08. Inspiră prin cum arată succesul pentru tine – postare personală

O altă categorie de postare abordabilă: citatele motivaționale sau inspiraționale. 

Aici are rol destul de mare descrierea postării și cum poți face legătura între subiectul citatului și afacerea ta/serviciile tale/ produsele tale.

Uneori, un citat postat random nu atrage foarte multe priviri dar un citat care să vină cu o poveste în descriere, posibil mai multe.

Nu trebuie să fie ceva complicat ci trebuie să sublinieze faptul că într-adevăr este un motiv pentru care împărtășești fix acel citat, și motivul nu e să ai ce pune în calendarul de conținut. Motivul e că dorești ca acel să te reprezinte.

09. Testimoniale

Nu cred că trebuie să explic de ce, testimonialele sunt foarte importante și pe un instagram feed și pentru un website. Dacă încă nu ai testimoniale, nu fi trist, vor veni. 

Și atunci când vor veni, tu vei știi ce valoroase sunt și le vei include unde poți. Pactic, gen ”Mami, ai văzut?” Sau ”iubi, uită-te la asta”. Sau tu, ție, să faci o captură de ecran și să pui între trofee. Pentru că asta e, un trofeu ce primești, un trofeu la care să te uiți când ești nesigur pe tine. Când nu ai încredere în tine. Vei aminti de acest ”trofeu”.

Include, dacă poți și ai voie, dacă funcționează în nișa ta, proiecte care pot fi împărtășite. Nu toți clienții vor ca proiectul lor să fie public așa că e bine să te gândești la măcar un ”ceva” ce poate să îți aducă feedback.

Concluzie?

Să vorbești despre tine și business-ul tău nu este un lucru rău. Știm că mulți spun că nimeni nu este curios … dar… este. Mulți sunt curioși. Mulți vor să știe. Acești oameni sunt oamenii tăi. Acesști oameni sunt cei care vor înscrie la newsletter-ul tău. Cei care vor să progreseze din propriile puteri.

Ar trebui să abordezi subiectele astea și în sumarul de pe profilul tău și în highlights, care unde se potrivește. Atfel, cei care vor da click pe profilul tău, vor avea informații valoroase la câteva clickuri. Nu spun să folosești ca un site dar până când este pus la dispoziția ta gratuit, de ce să nu faci asta?

Nu uita să incluzi la postări câte o descriere și câteva cuvinte cheie relevante nișei tale, specifice și generale. 3-7 sunt de ajuns.

Merci dacă ai ajuns până aici!

Citește și alte articole

Pentru alte idei și alte resurse: https://www.fatacareediteaza.ro/blog
Pentru o scurtătură în planificare și creare conținut, poți să descarci colecții de șabloane Canva din shop – https://www.fatacareediteaza.ro/shop/
Dacă ai nevoie de ajutor în editare sau alte servicii, mă găsești la monica@fatacareediteaza.ro
Poți sprijini activitatea mea aici (buy me a coffee) – https://www.buymeacoffee.com/bymonicaszentes
Dacă vrei să fim prieteni pe rețele, mă găsești pe Insta deocamdată, cu probabil 1 urmăritor. – https://www.instagram.com/fatacareediteaza/

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Comments

One response to “Primele postări pe Instagram – ghid social media”

  1. […] Dacă ai nevoie de idei de postări care te pot servi pe termen lung, aici un articol despre primele… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *