Your cart is currently empty!

Creare Conținut Social Media – Identitate fără față
Dacă vrei să creezi conținut și nu știi de unde să începi, bine ai venit, îți dau niște sfaturi concrete legat de cum să pornești.
Partea 1 – Identitate fără față
Dacă dorești să rămâi semi incognito pe pagina ta, este alegerea ta. Se poate și acest lucru.
Gândește-te la paginile care împărtășesc citate sau glume. Preluate de pe alte pagini sau proprii. Paginile astea se bazează pe valoarea ce oferă + puterea comunității. Cele mai cunoscute conturi sunt cei care interacționează cu audiența constant, cei care continue să ofere valoare. Clar nu îți spun să transformi pagina afacerii într-o pagină de glume, dar te sfătuiesc să te gândești la conceptele pe care se bazează.
Pasul 1 e să îți creezi această identitate, să pui primele amprente în spațiu digital.
Pentru că oamenii nu au o poză de care să lege identitatea afacerii tale, poate au doar un logo, ar trebui să încerci să creezi o descriere optimizată, ceva din care să reiese clar cine ești și cu ce ajuți.
Încercă în trei propoziții scurte să: te descrii, să descrii auiența ta și să comunici cu ce poți ajuta. Ce transformae oferi. Care este rezultatul serviciilor tale sau produsului tău.
Apoi pune informații esențiale de contact, website, include cuvinte cheie.
Imaginează că ești tu presoana care are nevoie de tine. Cum cauți serviciul tău pe google? Încearcă să incluzi astfel de sintagme.
Urmează să planifici conținutul, tematicele despre care vei vorbi, vei aborda.
Pentru a face afacerea ta cunoscută, oferă informații despre produse/servicii, împărtășește informații despre procesul de comandă, cum se desfășoară o consultanță, care sunt pașii. Fă o pagină user friendly cu un CTA clar.
Folosește materiale vizuale de calitate.
Poți să le descarci gratuit de pe site-uri de stock sau să îți creezi propriile materiale. Majoritatea materialelor mele tip fotografie sunt de pe Pexels/Freepik/Alte site-uri gratuite. Rar achiziționez astfel de asset-uri. Postările sunt create de mine, majoritatea în Canva. Sau Adobe Express. Le poți crea și în aplicația de notițe a telefonului, foarte popular tipul acesta de conținut. Parcă vine din jurnalul tău.
Dacă ai produse unice, ai nevoie de fotografii proprii. Dacă ești revânzător, brandurile te mai ajută dar și atunci e bine să ai propriile fotorgafii.
Dacă nu vrei să le creezi tu pozele sau nu ai infrastructura, poți apela la fotografi/videografi. Dacă vrei să înveți să faci propriile fotografi, lasă-mi un mail să văd cum te pot ajuta!
Poți împărtăși resurse grafice proprii sau descărcate de pe internet, precizând sursa. Partea asta eu uit mereu, multe resurse sunt capturi de ecran și fără watermark, dar încerc să fiu mai conștientă de treaba asta.
Poți împărtăși ecranul. Fă un tutorial simplu, voiceover peste captura de ecran.
Ai material audio? Folosește-te de vizualuri tip waveform.
Lângă acestea mai sunt animațiile, timelapse, prop style etc.
Calitatea este mai important aici pentru că charmul tău nu reiese dacă nu te vedem. În principal, quality over quantity. Nu e nevoie să postezi zilnic.
Folosește-te de conținut educațional, vezi ce are sens.
Nu uita de un CTA, pune în comentarii (pinned), în story, unde poți.
Am mai multe articole pe tema asta, pe blog. Materiale gratuite la freebees, scris în felul acesta și nu freebie în mod intenționat.
Partea 2 – Procesul de creație

În momentul în care te hotărăști să creezi tu conținut de la A la Z, te hotărăști să devii director, producer, designer, copywriter, videograf/fotograf, editor, omu cu lumini, prop manager si asa mai departe. Uneori ești şi actor, alteori poți crea din resurse puse la dispoziție de alții (foto/video şi alte asseturi)
Trebuie să scrii scriptul, să te gândeşti la un titlu (title), o descriere scurta (caption) si imagine (thumbnail) ce va reprezenta clipul.
Dacă tu montezi și ai în gând efecte sau scene concrete, ai chiar câteva repere clare.
Aşa începe să ia formă un video, sau o postare.
Ai deja un plan cu ce anume vrei să creezi? Citește mai departe. Dacă nu ai încă un plan, te invit să îți blochezi 2 ore din calendar când să citeşti acest articol şi efectiv să şi îl faci planul.
Nu dorești tu să creezi materiale? O opțiune e să folosești materiale gratuite de pe pagini de stock. Dacă vrei conținut original, go on, durează dar merită. Încearcă să te gândești cum folosești tot ce filmezi/pozezi în trei moduri/trei postări/trei situații (de exemplu story photo dump / un reel / ca si B-roll intr-un alt video etc)
Sunt mai multe aspecte de luat în vedere înainte de a începe, tehnica, condițille ambientale, subiectul – articolul acesta e un ajutor pentru a porni dar trebuie să devii implicat. Știi și tu, atunci începi cu adevărat.
Începem! Dar înainte un post scriptum,
Ştim deja că trebuie să diversificăm formatele şi modul în care este prezentată oferta noastră.
Adică, trag și foto și video.
Vertical, orizontal, pentru story, pentru banner.
Pentru ambient, pentru fundal alb – în funcție de nevoi.
Cam mult. Nu ne ajută Inteligența Artificială (AI)?
Știu că AI te poate ajuta să faci mai repede acest lucru, dar guess what, AI face treabă perfectă destul de rar. Problemele lui cu detalii (degete, nas, urechi, multiple mâini etc) sunt reale! Uneori mai stai 3-4 ore cu un astfel de imagine să modifici tot ce nu îți convine.
Și când vreau să umplu jumătate de scenă cu un bokeh anume prefer să folosesc metode clasice, decât să stau 5 minute să dau promptul perfect la AI să imi facă un fundal plin cu tot felul de chestii ampulea. True fucking story, pardon my french. Da, poate să îți facă și fuckin perfect, dar nu te baza pe un astfel de rezultat. Adică, nu presupune că vei fi gata cu el în 15 minute de fiecare dată.
Hai să trecem la treabă, să facem propriul content original.
1. Planifică şi construieşte scena.
Cel mai important factor este lumina aşa că îți sfătuiesc, dacă nu ai lumini multiple, să îți planifici shootingul când ai cea mai bună lumină în jur.
Dacă vrei sa obții un rezultat luminos, apropie-te sau apropie subiectul cât se poate de mult de sursa de lumina. Observă rezultatul dintre lumina directă și indirectă. Vei obține rezultate diferite în funcție de cum întorci subiectul în jurul luminii.
Elimină tot ce poate deranja în cadru
Dacă foloseşti lumini combinate, ai grijă la temperaturile diferite de culoare
2. Defineşte cadrele

Foloseşte-te de diferite planuri: plan wide (larg) pentru a oferi context, plan mediu pentru a evidenția un singur subiect, plan close-up pentru a arăta un detaliu – repetă de câte ori e necesar
Priveşte din unghiuri diferite, fii atent unde poți include ceva creativ dar nu pune presiune pe asta. Să îți transmiți mesajul fără distracțiuni e cel mai important.
Creează dimensiune prin diferențierea subiectului de fundal sau adăugarea elementelor în primul plan (incadrare tip rama, bokeh etc). Aici mă refer, efectiv, fizic, să plasezi ceva mai aproape de lentilă. Cu cât mai aproape pui, cu atât mai neclar va fi. Poți plasa plante sau lumini. Poți pune ceva într-un colț sau, hack-ul meu preferat, pungă în jurul lentilei. Merge și cu transparent, pungile color, semi-transparente dau un alt efect. Poți crea ”pungă” colorată prin a desena cu cariocă peste o folie/ambalaj transparent, sau o bucată de sticlă, dacă nu ai plasticuri.
3. Scoate maximul din fiecare scenă
Stabilizează imagine. Ai în vederea partea audio, dacă e cazul.
Nu fă doar strictul necesar. Alocă timp și disciplinează-te că în acele 2 ore doar cu acel proiect te ocupi. Filmează niște cadre în plus, nu știi niciodată când devin utile.
Dacă ai idei și propuneri în care ai maximă încredere, să ai maximă încredere. Make it happen.
Fii atent la setările aparatului și la calitatea rezultatului. Dacă nu ești sigur, fă în reprize.
4. Alocă timp pentru montaj și editare
Timp dublu. Editarea video poate fi super stresantă sincer, orice proces simplu uneori se transformă într-un proces care abia aștepți să termini și ești încă la minutul 3.
Dacă îți place să te joci în programe de editare, nu te lăsa bătută la început, vei încerca anumite lucruri de mai multe ori… dar cu timpul devine mai ușor și mai puțin enervant.
Dacă nu dorești să montezi tu sau o urăști absolut, găsește pe cineva să te ajute. Acel cineva poate fi un fotograf/videograf, un prieten, un liber profesionist pe fiver, un tip random găsit pe instagram sau chiar eu, da, și eu ofer astfel de servicii.
Editarea foto e puțin mai simplă și mai controlată, poți asculta muzica ta între timp și nu ești lipit chiar cu toate simțurile de ecran (ba da, ești, am mințit). Depinde mult de proiect, poți lucra 16 ore la o singură fotografie lejer, tot 16 ore poate să îți ia să editezi o galerie de nuntă. O poți face și în 2. Depinde de nuntă 🙂
5. Done is better than perfect
Poți observa greșeli și în reclamele celor mai renumite branduri. Găsești designuri WTF la cele mai renumite branduri.
Singurul tău scop este să progresezi, așa că mergi înainte.
Tot ce se poate corecta și merită energia ta, corectează. Cine a spus că nu poți actualiza și îmbunătăți un articol sau o postare de anul trecut? Poți, și dacă e un articol încă valabil, o poți folosi în marketing, din nou.
6. Împărtășește

Dacă ți s-a întâmplat odată să nu postezi nimic despre ceea ce ai creat, se va întâmpla încă o dată.
Când ai terminat cu un proiect, fii sigur că o salvezi în mai multe formate pentru mai multe medii. Pentru print, pentru web. Pentru story, pentru banner, pentru reel etc. Să ai varianta pentru web gata salvată pentru a fi încărcată pe telefon sau direct pe rețele.
Unele lucruri poți doar din aplicație mobilă așa că te sfătuiesc să te obișnuiești cu el, măcar cu bazele. Unde adaugi media, cum adaugi descriere, cum poți atașa cuvinte cheie și hashtaguri, cum poți face trimitere la website-ul tău etc.
E un workflow ce mereu se repetă. Imaginează să pui în fiecare dimineata un reel, un carousel, 3 povesti interactive… probabil în ziua a șasea știi deja ce și unde trebuie să apeși fără să stai pe gânduri. Devine un obicei.
Așa că dai drumul, împărtășește ce ai făcut și fii pregătit să înveți din greșeli, să asculți sfaturile altora, să fii curios de părerea altora legat de produsele tale sau serviciile tale.
Citește mai multe despre creare conținut:
Cum faci un plan de conținut pentru social media.
Cum îți găsești vocea pe rețele?
Cum începi să creezi conținut?
Good luck!
Monica
“The only people who get paid enough, get paid what they’re worth, are people who don’t follow the instruction book, who create art, who are innovative, who work without a map. That option is now available to everyone, so take it.”
Seth Godin
Dacă ați găsit acest articol util, oferiți niște steluțe și un follow pe insta.
Citește și alte articole!
Articole recente:
Pentru alte idei și alte resurse: https://www.fatacareediteaza.ro/blog – încerc să o fac mai user friendly să găsiți lucrurile mai repede
Pentru o scurtătură în planificare și creare conținut, poți să descarci colecții de șabloane Canva din shop – https://www.fatacareediteaza.ro/shop/
Dacă ai nevoie de ajutor în editare sau alte servicii, mă găsești la monica@fatacareediteaza.ro
Poți sprijini activitatea mea aici (buy me a coffee) – https://www.buymeacoffee.com/bymonicaszentes
Dacă vrei să fim prieteni pe rețele, mă găsești pe Insta deocamdată, cu probabil 1 urmăritor. – https://www.instagram.com/fatacareediteaza/
Comments
One response to “Creare Conținut Social Media – Identitate fără față”
[…] faci un plan de conținut pentru social media – ghid complet Creare Conținut Social Media – Identitate fără față Idei de mesaje și Newsletter: comunicare în afacere pentru începători Next Post Previous […]
Leave a Reply